HOUSE CASEY-SMITH

CONCEPT & DESIGN

home banner 2.JPG

OVERVIEW

A renovation of a renovation - this project came about when in 2008 the clients bought an existing house that had been recently renovated, but for their purposes it lacked any meaningful connection to the outside.

There are few areas better to live in Cape Town than in The Glen in Camps Bay on the Atlantic seaboard. The views are stunning, and the location offers the best mix of urban inner city living and mountain and beach lifestyles – all this in the seclusion of an alcove without wind. With this exclusive situation in the narrow wind shadow that runs westwards from Lions Head to Clifton beach, the site in Athol Road offered the opportunity to create dynamic outdoor living spaces which the owners dreamt about adding.

The project included the additions of a large triple garage and store, accommodation and ‘floating’ office but was principally about formalising the outdoor spaces and connections between the multiple structures that make up the house on the site. Village-like in quality the result is a set of purpose designed screening verandahs, textured outdoor courtyards, and respite spaces where one can recline under established trees . The clients’ taste for simplicity in furnishings and artwork is mirrored in the architectural treatment - here whole walls open up to the ocean views and layers of shuttered screening can be adjusted to create shelter and follow the arc of the sun as it sets over the sea.

With the addition of the linear rim-flow swimming pool and terrace creating the ultimate outdoor private bathing space, the tasteful opulence of the 677 square metre home is complete. Over twelve years later this timeless contemporary home remains iconic of a restrained and controlled hand in the architecture of outdoor

Team:
Building Contractor – Elmo Strydom Construction, structural engineer – SKH Kirkpatrick, Landscaping – Beyer Honig

CONSTRUCTION

LOCATION

Athol Road, Camps Bay, Cape Town

DATE

2008 - 2009