KAPLAN LOFT

CONCEPT & DESIGN

home banner 2.JPG

OVERVIEW

Open, large, spacious, are not descriptions associated with the average domestic loft conversion. The Kaplan loft is however uncharacteristically generous consisting of an open plan living room, kitchen and large bedroom with an en-suite bathroom.

Enjoying fantastic views over the roof tops towards the distant mountains, the loft is given pride of place as an independently let apartment and is accessed through the original front entrance via a study and top-lit stair well. The existing 1940’s house is based on a wide, almost square footprint with a hipped roof that created a huge roof void. The challenge of these conversions is to cutaway the original trusses to make a habitable space and bring in light and views while retaining the structural integrity of the roof and walls below. The character of the spaces is defined by the structural solution of making the timber walls act like composite beams that distribute the loads and carry the new structure.

CONSTRUCTION

Constructed a few years after the Kaplan Studio we were again given the opportunity to manage the building work from conception to final completion. Carrying the responsibility for all aspects of the work including the hands-on carpentry allows for fine tolerances, carful detailing and high quality finishing.

LOCATION

Rondebosch, Cape Town

DATE

2011